Ät rätt och (för)bli smart, lycklig och motiverad!

Jag blir helt lycklig av att äta god mat. Det vet jag att jag inte är ensam om! Och förutom att maten kan vara en stor glädje är den en given förutsättning för att vi ska orka och nå de mål vi har. Men faktum är att vad vi äter har en direkt påverkan på kemin i våra hjärnor. Så ja – rätt mat kan faktiskt göra dig intelligentare, lyckligare, lugnare och piggare!

Ögna igenom de här vetenskapliga tipsen. Vem vet, de kanske gör dig både intelligentare och lyckligare!

Att prestera på topp – vare sig det handlar om mental eller fysisk prestation – kräver att vi ger vårt fantastiska system rätt näring. Oavsett hur din kosthållning stavas, finns här livsmedel som fungerar för alla – när vi petar i oss från dessa fyra områden, äter ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt, så färgglad mat som möjligt med så kort innehållsförteckning som möjligt, hjälper vi garanterat resultaten på traven!

När du läser igenom listan fundera på – hur ofta äter du (och dina barn!) något ur de här kategorierna? Om inte så ofta, kan du komma på några enkla utbyten som smidigt boostar din vardagskost?

För den kunskapsgirige kommer här först lite bakgrund. Det finns fyra så kallade biokemikalier som tillsammans utgör vår ”hjärnkemi”. Dessa ämnen påverkar olika aspekter av vår mentala hälsa, såsom minne, uppmärksamhet, temperament, personlighet och fysiskt välbefinnande.

Det fyra primära biokemikalierna är Dopamin, Acetylkolin, GABA och Serotonin och vi hittar dem i vår vanliga mat, nämligen här:

Dopamin – Kyckling, keso, anka, ägg, korv, sojabönor, kalkon, valnötter, vetegroddar, mjölk, vilt, yoghurt

Dopamin ger energi, intelligens och hjälper med motivation och planering. Brist på dopamin kan få oss att vilja överäta sötsaker och överdriva koffeinintaget. Låg dopaminhalt leder ofta till viktuppgång och trötthet och kan göra det svårare att uppleva glädje.

Nästa gång du ställer fram en sallad till middag – Dopaminboosta den på ett kick med lite sojabönor/edamamebönor med olivolja och salt, vetegroddar eller krossade valnötter.

Acetylkolin – mandlar, kronärtskocka, biff, broccoli, ägg, fisk, lever, pinjenötter, räkor, macadamianötter, jordnötssmör, gurka, zucchini, kyckling, kalkon, fisk, frukt, grönsaker

För att behålla snabb hjärnkapacitet behövs det tillräckligt med skydd runt neuronerna i hjärnan så att information till och från hjärnan stannar i nervfibern och inte försvinner. De bästa kolinkällorna är de fettrika i listan ovan och kanske tyvärr det som människor undviker av bara farten när de vill gå ned i vikt. Så att ”bantning gör dig korkad” ligger det något i trots allt…

En personlig favorit – som ju dessutom visar sig vara intelligenshöjande som bonus – är zucchini”nudlar” och färska räkor i en krämig kall sås på yoghurt, citron, vitlök, koriander, basilika och avokado, salt och peppar (mixas ihop med stavmixer). Toppa med torr rostade pumpakärnor eller kikärtor för extra crunch och näring!

GABA – Mandlar, banan, nötlever, broccoli, brunt ris, linser, havre, apelsiner, citrusfrukter, potatis, ris, spenat, valnötter.

GABA ger lugnande och stimulerande ”må bra”-endorfiner. GABA är en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. GABA är inblandat i processer där neural aktivitet minskas, såsom ångest minskning, lugnande och frisättning av spänningar.

Bjud familjen på en GABA-rik middag och ställ fram en matig sallad med broccoli, soja- och balsamicomarinerade linser på en bädd av blandade gröna blad, toppat med rostade mandlar. Servera med helstekt kycklingfilé eller ugnsbakad lax.

Seratonin – avokado, ost, kyckling, keso, kalkon, anka, ägg, havregryn, standardmjölk, vilt, yoghurt.

Serotonin ger tillfredställelse, lugn och bra sömn. Brist på Seratonin kan yttra sig i form av sug efter snabba kolhydrater såsom pasta och ris, samt salt.

Intag av kolhydrater (banan, havregryn, ris, pasta) tillsammans med dessa livsmedel är nödvändigt för att gynna produktionen av Seratonin.

Frukost? Starta dagen med en tillfredsställande och lugnande Seratoninfylld frukost:

  • Keso & banan, gärna toppat med mandlar eller en klick ekologiskt jordnötssmör
  • Ägg och/eller avokadosmörgås
  • Kalkonsmörgås och två kokta ägg
  • Havregrynsgröt med ägg (rör ned det råa ägget precis när gröten är klar och rör runt snabbt så ägget blandas och inte hinner koagulera)
  • Yoghurt och müsli med havregryn

Ha en underbar vecka!

Bianca Britten-Austin

En frukostskål med lite dopamin, seratonin, kolin och GABA - ja tack!

En frukostskål med lite dopamin, seratonin, kolin och GABA – ja tack!