BH:ar hjälper flickor efter trafficking

Visionen: Tänk om vi gav vanliga kvinnor möjligheten att hjälpa kvinnor som fritagits från trafficking?

Ungefär 27 miljoner män, kvinnor och barn hålls idag fångatagna som slavar, fler än någonsin tidigare. 80 % är kvinnor och barn, många av dem är sålda till trafficking, skriver den den amerikanska organisationen Free the girls på sin hemsida. Många organisationer arbetar för att frita kvinnorna, men vad händer sen?

FreeTheG_bild

Free The Girls som idag finns i USA hjälper flickor som fritagits från trafficking att komma på fötter igen – genom donerade BH:ar från västvärlden. I ett land där det inte finns underkläder att köpa på samma sätt som i väst, är BH:ar ett populärt plagg att få tag på. Tack vare det kan flickorna sälja de donerade BH:arna och få pengar att leva för som ett steg i att bli självständiga och självförsörjande.

Tanken var att alla kvinnor har minst en BH de kan avvara i byrålådan och genom att samla in dessa och skicka ner dem till Africa kan kvinnor hjälpa kvinnor. BH:arna fraktas sen till Africa och delas ut till dem som behöver en ny start i livet efter att ha fritagits från trafficking.

Efter ett uppmärksammat inslag från CNN kunde 2012 32000 BH:ar skickas till Mocambique och projektet har vuxit sen dess. Se det uppmärksammade inslaget och läs mer här!

Kanske är det snart dags för Sverige att starta en insamling?