Multitasking gör dig långsammare

Har du svårt att hålla fokus? Du är inte ensam.

Många har idag svårare att fokusera, vi kollar sms, Facebook, mailen och tar del av mängder av information som överöser oss. Men hur påverkar det här våra prestationer?

Stockholms Handelskammare bjöd på frukostseminarium som handlade om Corporate Mindfullness, hur vi kan använda mindfullness för att få bättre fokus, mer effektivitet och balans i våra arbetsliv.

Höll i seminariet gjorde Martin Ström är civilingenjör, psykolog och organisationskonsult som tidigare snittade arbetsveckor på 70-80 timmar.
– Jag upplevde till slut att även om jag la in mer tid, så blev inte resultatet bättre. När jag började träna mindfullness lärde jag mig en ny metod som hjälpte mig att fokusera. Idag arbetar jag 40-timmarsveckor, säger Martin Ström.

CorpMStröm

Många upplever att de lever enligt PAID-modellen:

P-Pressured. Vi lever under press
A-Always on. Vi är alltid på- och uppkopplade
I-Information overload. Vi överöses konstant med information.
D-Distracted. Vi har svårt att hålla fokus.

Vi lever också i ett arbetsklimat där vi alltmer mäts på mål, leverans och resultat vilket gör att vi motverkar oss själva när vi ständigt låter oss distraheras och avbrytas. ”The first law of performance is to pay attention” menar Ellen Langer, professor i psykologi vid Harvard universitet.

– Mindfullness har gjort mig mer effektiv och jag kan hålla fokus på det jag ska uträtta. Att multitaska gör oss mindre effektiva och hjärnan upplever det ansträngande. Vi blir långsammare och mindre effektiva. Vår hjärna är inte utvecklad för att ta del av många saker samtidigt, den har inte hängt med i utvecklingen.

Det finns 2 gyllene regler för mental effektiviet:

1. Fokusera på det du väljer.
2. Välj dina distraktioner medvetet (mindfully)

-Mindfullness är något man måste träna, som med vilken muskel som helst. Man tränar hjärnan på att fokusera. Att många upplever att man blir avslappnad är en positiv bieffekt. Att ta del om information om t ex jogging ger ingen effekt, du måsta ut och jogga för att uppleva förändringen. Det är samma med mindfullness, t ex 10 min i två veckor är ett bra startpass.

När vi är glada och avslappnade är vi som mest effektiva, och vem vill inte vara det?

Bra övningar finns i Martin Ströms bok Fokus på jobbet, eller ladda ner appen Potential Project från App Store. Läs mer här på potentialproject.se