Vad krävs för att arbeta som TV-producent? Thomas Willtorp, exekutiv producent berättar

-En TV-producents ansvar är att får orkestern att spela ihop, säger Thomas Willtorp. Han har arbetat i TV-branschen i 25 år och arbetade många år på TV4 med bland annat dokumentärer och debattprogram. Sedan ett par år tillbaka driver han Produktionsbolaget Vinter Produktion och i januari går deras senaste film, en dokumentär om Palme, upp på biodukarna runt om i Sverige. Men hur är det egentligen att arbeta som TV-producent?

Vad gör man som TV-producent?

-Man är ansvarig för hela produktionen av t ex TV-program eller film. Du håller i budget, bemanning, tidsschema och innehåll. Du är ytterst ansvarig för att resultatet blir bra och kan sändas enligt tidplan.

Vad är roligast?

-När ”orkestern spelar”, dvs man får alla inblandade att arbeta ihop på ett effektivt och får ut det bästa ur varje person i gruppen. Det är otroligt roligt att arbeta ihop i produktioner med andra människor, man blir ofta ett väldigt tight team som spenderar mycket tid ihop. Att få se resultatet växa fram av det arbete man gjort ihop är väldigt kul.

Vad är mest utmanande? 

-Man arbetar med kreativa människor som inte alltid håller med varandra och vars kreativa själar inte alltid vill åt samma håll. Utmaningen blir att få alla att arbeta mot samma mål trots olika åsikter och personligheter.

Vilken är din roligaste produktion genom tiderna?

-Den senaste faktiskt, som vi har på gång nu, en dokumentär om Palme. Jag har gjort många intressanta projekt tidigare också, arbetat mycket med dokumentärer och porträtt, t ex på nära håll följt Kungafamiljen och familjen Bonnier med flera men filmen vi gjort nu har varit ett otroligt spännande projekt.

Vad bör man ha för bakgrund om man vill arbeta som TV-producent?

-Någon form av journalistutbildning i botten är bra att ha. Det beror lite på vilken sorts TV du vill arbeta med, om det är mer kommersiella produktioner, grävande journalistik eller samhällsprogram.

Stämmer ryktet att många programledare är divor? 🙂 

-Nej det tycker jag inte, men de har ofta starka personligheter men det också det som gör dem framgångsrika i TV-rutan. Att titta på ”vanliga människor” är tyvärr för tråkigt, även om vi inte tror det, så krävs det mycket karaktär för att gå genom rutan.

Dokumentären om Palme har premiär i januari. 2016 är det 30 år sen mordet på Palme.

Tack för din tid Thomas Willtorp!

/Businesswomen.se