Beslutet att starta eget

Varför valde jag att starta ett eget företag? Jag skulle vilja säga att ”starta eget” valde mig. För mig var det något jag funderat på men absolut inte bestämt, men under tiden jag skrev på mitt examensarbete så fick jag uppdrag som juridiskt ombud. Och på den vägen är det.

Självklart tog jag ett medvetet beslut och vägde fördelar mot nackdelar, rädslor mot utmaningar och möjligheter att växa som person. Efter alla avvägningar som inte gjorde mig klokare så kom jag till insikten att det till sist handlar om att våga ta klivet, att våga kasta mig ut och anta utmaningen. Starta företag är ett stort beslut och som bör tänkas igenom, men till sist kommer det ändå att handla om att våga ta steget. Det kommer vara läskigt, steget kanske tas med skakiga knän, men det kommer vara värt det.

Driva eget företag är lite som en bergochdalbana, ibland är allt på topp och man känner sig oövervinnerlig och sen kommer dalarna emot dig och ger dig ett brutalt uppvaknande. Efter dalarna väntar ett klättrande upp mot toppen igen. Det är just den åkturen som är det bästa och det värsta med att ha ett eget företag. Du har dagar då du känner dig grym på det du gör, för att sedan ha dagar då det mesta känns som evig kamp. Mitt bästa råd för att hantera resan är att ha ett bra nätverk, både av goda vänner och familj men även av andra företagare, kollegor osv. Då kan du få råd och stöd i dalarna och samtidigt människor att dela topparna med.

Jag försöker ta mig tid att njuta i topparna, och ta åt mig av beröm. Inte att jag slutar arbeta men jag jobbar aktivt med att lära mig ta emot beröm och känna att jag är bra på det jag gör. När dalarna sen kommer så handlar allt om hårt arbete igen för att nå toppen. Och det är viktigt att komma ihåg, topparna kommer inte för att du har ”tur”. Det är lite som Ingemar Stenmark sa; ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

Nu vet jag inte hur det är med er, men jag har en ovana att kalla min framgång för tur. Att jag hade tur som fick den chansen/möjligheten, när det egentligen ligger hårt arbete bakom. Det är något jag måste bli mycket bättre på, jag förtjänar den här chansen för att jag har arbetat hårt för den och det har inget med tur att göra.