”Det är kul att se en verksamhet nå sin fulla potential!” – Henrietta Hurtig jobbar med utveckling och förändring

Förändringar är ofta både skrämmande och efterlängtade. Henrietta Hurtig, utvecklingsledare och konsult på Adaptit, vet hur det är att leda organisationer genom stora förändringar.

Snabbfakta:

  • Namn: Henrietta Hurtig
  • Jobbar som: Utvecklingsledare + konsult på Adaptit, en konsultbyrå som vägleder digital transformation.
  • Familj: Stor
  • Om jag fick äta middag med en kändis skulle det bli: Hillary Clinton
  • Bästa film: The fall of the roman empire (intresserad av historia)

Vad är ditt ansvar som utvecklingsledare?
Att leda bolagets affärsutveckling.

Och som konsult?
Att hjälpa kunder med strategiska beslut och organisationsutveckling. Fokus ligger på verksamhetsutveckling med hjälp av digitalisering.

Vad är roligast?
Att se en verksamhet nå sin fulla potential.

Vad är mest utmanande?
Att driva en förändringsresa i en organisation.

Hur vet man om man passar för att arbeta som utvecklingsledare?
Affärsutveckling handlar till stor del om att skapa förutsättningar internt, att möjliggöra företagets tillväxt. För att trivas i den rollen behöver man vara intresserad av helhet, omvärld, vara analytisk, lyhörd och bra på att identifiera nya möjligheter.

Konsult då?
Att vara konsult innebär en föränderlig vardag. Kundens behov står i fokus och rollen som resurs ställer andra krav än en linjeroll. För att trivas i rollen behöver man gilla snabba puckar, att ställas inför nya saker och att arbeta självständigt. Man behöver vara analytisk och bra på att omsätta sina kunskaper till olika miljöer och organisationer.

”MAN MÅSTE GILLA SNABBA PUCKAR”

Vad har varit ditt roligaste projekt?
Att starta upp en regionsamverkan mellan sju kommuner i syfte att arbeta med verksamhetsutveckling runt digitalisering gemensamt. En stor utmaning där sju olika organisationer ska börja arbeta likadant mot samma mål fast med olika förutsättningar. Det var fantastiskt kul samtidigt som det var fantastiskt utmanande.

Vad bör man ha för utbildning/bakgrund?
Jag skulle säga att det inte är en specifik utbildning som spelar någon roll. En akademisk utbildning, oavsett inriktning, ger ett ramverk. Det bör sedan kompletteras med en yrkeserfarenhet, som i slutändan avgör vägen. Jag har en bred examen i samhällsvetenskap/humaniora men har hamnat på ett IT-spår genom mina tidigare arbetsgivare. Till exempel en stor myndighet där min roll som verksamhetsutvecklare innebar att leda kravställning av IT-utveckling. På den vägen började jag.