Starka kvinnor att beundra och inspireras av


För mig är inspiration superviktigt och de kvinnor jag vill hylla i denna bloggartikel förgyller verkligen min vardag. Listan med kvinnliga svenska förebilder skulle kunna göras oändligt lång, men jag vill framförallt hylla just dessa kvinnor. De gör vitt skilda saker, men det de har gemensamt är att de utmanar, syns och hörs samt driver en tydlig ståndpunkt – någonting som jag själv också aspirerar till att göra (en vacker dag). Jag inspireras av olika sidor hos dem och tillsammans utgör de en mångfacetterad palett som sträcker sig ända från skönhet till forskning och från e-sport till välgörenhet och som garanterat kommer att släcka hela din törst efter inspiration.

Malin Cronqvist

 • Välgörenhet
 • Grundare och VD för Help to help, Årets IT-kvinna

Malin är en vän från KTH och hennes företag, Help to help, arbetar med att crowdfunda utbildning till människor i Afrika. Help to help sprider långsiktig och hållbar förändring i problemområden som ringar på vattnet genom att erbjuda pengar till utbildning, vilket jag tycker är rätt sätt att ta sig an problemet på. Nyligen lanserade hon exempelvis ett IT-bootcamp i Tanzania och det är bara en av alla coola grejer hon driver. Malin har dessutom en sådan fantastisk energi och hela hennes person bara förkroppsligar professionalism, välvilja och envishet att hon lämnar mig fullkomligt stum av beundran. Hon är en superspännande person att följa och stötta samt en härlig inspirationskälla.

Läs mer om Malin här

Andjela Kusmuk

 • E-sport
 • Tech-katalysator, en av Sveriges mest framträdande profiler inom e-sport

Andjela är en vän som jag arbetade tillsammans med på Netlight tidigare och hon är en väldigt sprudlande och härlig person. Förutom att hon är en grym och framstående profil inom e-sport så driver hon även viktiga jämställdhetsfrågor inom sporten. Inom en så pass starkt växande bransch med så pass stor andel unga och barn är det viktigt att det finns vettiga profiler som slår hål på stereotyper, som kan stå upp för sporten samt förklara och katalysera fördelarna när exempelvis föräldrar bara vill rycka ur sladden för sina barn eller politiker vill skylla all världens problem på gaming. Hon gör ett oerhört viktigt arbete som jag beundrar enormt. Andjela är en grymt spännande person och allt hon tar sig an förvandlas till guld.

Läs mer om Andjela här

Carina Bergfeldt

 • Journalistik
 • Journalist, kolumnist och författare samt hedersdoktor vid Umeå universitet

Vi har inte träffats, men jag ser henne ofta både morgon och kväll när hon förgyller Morgonstudion eller Aktuellt med sina nyhetsinslag. Hon utstrålar en så sällan skådad professionalism, hon är vältalig och framförallt oerhört kunnig i sin journalistik att jag inte kan annat än att bara älska henne. Det är jag tydligen inte ensam om heller då hon nyligen tilldelades titeln hedersdoktor vid Umeå universitet för att hon “på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld”. Carina har inte bara gjort sin hemläxa, utan hon överlevererar varenda gång. På de få minutrarna hon brukar få tillgodo lyckas hon förklara de mest komplexa samhällsproblem utifrån olika perspektiv och det känns nästan som att man vore på plats själv – mitt i händelsernas centrum. Följ henne för att berikas med förstklassiga reportage och nyhetsinslag från vår omvärld!

Läs mer om Carina här

Linda Hallberg

 • Skönhet
 • Bloggare, makeup-artist, beauty influencer och grundare av företaget LH Cosmetics

Vi har inte träffats, men jag blir inspirerad dagligen av hennes sminkbilder på Instagram och av produkterna från hennes sminkmärke, Linda Hallberg Cosmetics. Smink är så mycket mer än bara utseende. Smink utmanar, underhåller och förbluffar ständigt min kreativa sida, vilket är ett nödvändigt och förträffligt komplement till mitt annars ganska strategiska, kommunikativa och kunskapsintensiva arbete. Det handlar om att leka med färger, former och att blanda fult, vackert, att våga sticka ut och hitta sin personliga prägel, någonting som Linda är expert på. För att må bra och vara i balans tror jag att vi människor behöver få utlopp för vår kreativa sida emellanåt. Åtminstone behöver jag det och Linda hjälper till att göra det möjligt. Hon dammsuger bort de grå dammråttorna som annars dansar på vardagsborden när modekatten inte orkar, utan har gått och lagt sig. Tack, Linda, för din skaparglädje och för att du visar vägen och agerar som en vattendelare mellan tråkiga, kommersiella sminkmärken och innovativa föregångare som ditt egna.

Läs mer om Linda här

Ishtar Touailat

 • IT
 • Innovationschef på Tieto, Framtidens kvinnliga ledare, Sveriges mäktigaste affärskvinna, Supertalang och Årets IT-kvinna bland annat

Vi har inte träffats, men Ishtar är en powerwoman av nästan universell rang. Med sin stenhårda framtoning förstår man snabbt att här har vi någon som får “shit done”, som hon säger själv. Jag beundrar alltid kvinnor inom IT då det är särskilt svårt att just “få shit done” och att göra ett avtryck inom en så mansdominerad, kunskapsintensiv och extremt förändringsbenägen bransch som den som jag och Ishtar jobbar i. Just innovation ligger mig varmt om hjärtat och Ishtars karriär är helt klart en inspirationskälla och hennes person ett föredöme och en föregångare för mig på många sätt.

Läs mer om Ishtar här

Mouna Esmaeilzadeh

 • Forskning
 • Läkare, neuroforskare, entreprenör och TV-personlighet

Vi har träffats genom gemensamma bekanta och Mouna förkroppsligar den ultimata supermamman och karriärkvinnan i ett. Förutom att hon förmedlar och förklarar nya och gamla forskarrön på ett begripligt, humoristiskt och användbart sätt för gemene man så gör hon dessutom forskning kul! Hon är en framstående, kvinnlig forskare som vågar utmana och som förespråkar en positiv världsbild, inte helt olikt Hans Rosling på sin tid. Alla behöver vi dessa positiva, trygga och informativa stöttepelare i den allt mer turbulenta och negativa världsbild som målas upp framför oss.

Läs mer om Mouna här

Avslutningsvis vill jag understryka vikten av att lyfta upp människor i vår omgivning – och självklart inte bara publika personer, utan vem som helst när som helst. Min mamma, Ulla Frisk, är ytterligare en sådan där superhärlig, sprudlande person som alla älskar och som gör ett superbra och uppskattat arbete som marknads-, kommunikations- och IT-chef på Medborgarskolan. Jag är inte bara tacksam för att hon är min mamma och för att hon alltid finns där för mig, utan för att hon är duktig på att se saker från den positiva sidan, lyfta upp människor i sin omgivning, se saker som andra inte ser och vågar ifrågasätta och stå upp för sin åsikt i alla lägen. Blir jag 10 % så bra som hon känner jag att jag kan vara nöjd!

Nu vill jag utmana andra att lyfta upp människor i er omgivning – inte nödvändigtvis publika människor och inte nödvändigtvis på ett publikt sätt som det här. Det räcker med någon mening – kanske bara en i veckan, till att börja med. Det är superviktigt att våga visa vår tacksamhet och superlärorikt att formulera sin tacksamhet i ord. Att sätta sig ned och formulera en sådan motivering gör det dessutom enklare för dig själv att förstå vad du måste göra för att bli en person som du själv skulle se upp till. Spread the love & share your admiration <3

Om ni vill läsa mer från mig kan ni gå in på min personliga hemsida och blogg:

http://annaleijon.se/

/Anna Leijon