Ett litet pressmeddelande

Jag har något jag vill berätta, nu i dagarna så har jag fått ett litet stipendium för en stor fråga. Det är ett stipendium som ska gå till att ge gratis juridisk rådgivning till utsatta kvinnor. Kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller våld i nära relation.

Jag har ett stort engagemang för frågor som rör mäns våld mot kvinnor och jag törs säga att vi är många som är missnöjda med alla dessa friande domar. Den viktigaste faktorn som bidrar till fällande dom är hur tidigt hon som utsatts har fått juridisk hjälp, tänk då att ha fått juridisk hjälp redan innan en anmälan. Jag tror vi är lika många som tycker att ett mörkertal på mellan 80-90 % vad gäller dessa brott är oacceptabelt. Därför har jag beslutat att erbjuda gratis juridisk hjälp till utsatta för att de ska kunna skaffa sig information om rättsprocessen och då förhoppningsvis med rätt stöd kommer fler att våga och vilja göra en polisanmälan. I undersökningar som gjorts om varför så få anmäler så uppger många att de dels inte tror att det är ett brott som de utsatts för, och om de då får möjligheten att fråga en jurist så kommer de få bekräftat att det var ett brott. En annan viktig anledning är att många är rädda för rättsprocessen, där är min tanke att om de får information och stöd så kanske fler vågar ta steget och anmäla.

Varför skriver jag om det här? Något jag upptäckt är att varje gång jag pratar om frågan så får jag berättelser om hur kvinnor och tjejer själva utsatts eller hur de har en nära väninna som utsatts. Därför vill jag nu sprida informationen om möjligheten till gratis juridisk hjälp i dessa frågor utan krav på att polisanmälan ska ha gjorts. Inom kort så kommer det att startas en insamling för att jag långsiktigt ska kunna erbjuda gratis juridisk rådgivning för utsatta tjejer och kvinnor.

Jag har skrivit ett pressmeddelande för första gången med anledningen av stipendiet och det var något nytt, hoppas nu bara att någon publicerar det. Utsatta tjejer och kvinnor är ju något vi läser om varje vecka, är det inte dags att vi gör något åt det?

Allt gott!

Thérèse

therese@tpjurist.se

www.tpjurist.se