Ny säsong – nya jobb- och karriärmöjligheter!

Vips så var semesterveckorna förbi, och kanske har tiden borta från vardagen gett dig perspektiv och möjlighet att fundera på hur du vill ta dig an hösten och framtiden. Med nytankad energi och insikt i att det är dags att accelerera karriär på befintlig plats, eller ta steget till ett nytt ställe, är det inte alltid det enklaste att ta steget, för var börjar man? Här kommer några tips för dig som vill ta dig vidare:

-Avsätt tid, annars är det lätt att det inte blir av.  Blocka t ex två timmar i kalendern för att fundera på vad som driver dig, researcha jobb och möjligheter. Ta dig hemifrån, till en plats där du inte blir störd eller kan börja pyssla med annat under den avsatta tiden. Till exempel på ditt favoritkafé om du kan vara ostörd där.

-Börja lätt. Tänk inte att du ska hinna researcha, skriva CV och skicka till 20 arbetsgivare under första passet. Tiden går ofta fortare än vi tror, så nöj dig med att första passet innehåller t ex att surfa på jobbsiter för att läsa olika annonser.

-Vad söka? Fundera på vad du får energi av? Vad är viktiga inslag i din vardag? Är det viktigt med kontakt med människor? Är kreativitet viktigt? Vill du använda din analytiska förmåga? Stolpa ner dina 5 viktigaste punkter för kommande arbetsplats.

-Var finns jobben att söka? Det finns mängder med rekryteringsföretag idag som annonserar ut jobb, några av de större siterna är monster.se, careerjet.se, metrojobb.se och jobbsafari men googla även t ex ”lediga jobb produktchef” för att hitta jobb som du letar efter.

”Din ansökan är en intresseanmälan till företaget du söker till, och ska utgå ifrån hur du kan bli en tillgång för dem”

-Dags att uppdatera CVt? Hur skriver man en CV? Tänk på att ha med det viktigaste överst, utifrån vilket jobb du söker. Du har ungefär 6 sekunder på dig att skapa intresse för din profil, enligt rykten i rekryteringsbranschen. Vilket stämmer överens med hur vi skaffar vårt första intryck av någon, det går snabbt. Kruxet här är att det är ett papper/mail, så extra viktigt att vara tydlig, specifik och relevant. Din ansökan är en intresseanmälan till företaget och ska utgå ifrån hur du kan bli en tillgång för dem

– Det personliga brevet. Tänk på att det personliga brevet läses av samma person som läser CVt, upprepa därför inte informationen. Brevet är ditt sätt att introducera dig själv som person, varför du skriver och varför du är intresserad av jobbet hos just den här arbetsgivaren. Lägg tid på att justera för varje arbetsgivare, ingen gillar att få standardiserade mail, de blir lätt opersonliga.

Vill du ha stöd och hjälp med processen? Businesswomen.se erbjuder karriärrådgivning med erfaren karriärrådgivare, läs mer om det här.