Ett kärleksbrev till landsorten

Jag antar att man aldrig riktigt blir klar med den stad man en gång växte upp i.

I mitt fall hade jag bråttom därifrån, och att kalla det stad vore att ta i. Men det var mitt hem, och där min familj och mina vänner fanns och finns än idag. Där jag hade nära till skogen och sjöarna, men långt till mycket annat.

Att växa upp i en stad med 400 invånare och med fem mil till närmaste köpcentrum formade mig till den jag är idag. Det tvingade mig att hitta det jag ville ha online, att lära mig HTML för att bygga hemsidor, och det lärde mig att beställa varor online. Jag tycker att det är viktigt med en levande landsbygd, att inte städerna byggs upp på landsbygdens bekostnad. Allas rätt till att bo precis var de vill, för även om jag är det, är inte alla gjorda för ett liv i staden.

När köpcentrumen kom utarmades stadskärnan på butikerna, “Det är köpcentrumens fel” sa man.

När e-handeln etablerades kom den så kallade butiksdöden. “Det är e-handlarnas fel” sa man.

Men vi har aldrig haft fler butiker än nu. Aldrig tidigare har fler kunnat starta butiker, och aldrig tidigare har handeln varit så demokratiserande. Med e-handel har alla världens butiker möjlighet att nå till all världens människor. E-handel kan i synergi med fysisk handel främja mindre orters överlevnad och allas rätt till att bo precis där man vill men med ett utbud som tidigare bara kunde erbjudas dem i riktigt stora städer.

Med e-handel som komplement för en större målgrupp kan man ha möjlighet att öppna upp butik i en mindre ort i de nedlagda butiksfönstret och skapa arbetstillfällen. Jag antar att det på ett sätt är ett cirkel som nu sluts.

En av de delar jag alltid älskat med e-handel är att det är svart på vitt. Alla de gånger jag stannat kvar länge efter att alla redan lämnat kontoret bara för att uppdatera sidan med försäljning efter ett nyhetsbrev skickats ut, kicken över att hittat precis det kunderna efterfrågat. Med nya innovativa sätt inom logistik, teknik och marknadsföring blir hela världen din kundgrupp, stad som landsort, kommun som land. Jag förstod tidigt tjusningen med e-handeln i den småstad jag växte upp i, när hela världen blev min genom datorn, och nu 10 år senare antar jag att man aldrig riktigt blir klar med den stad man växte upp i.