Vad ska du bli när du blir stor?

Jag är med i många grupper på Facebook. Här får jag veta om vilken jord jag ska ha till mina monstreror, kan visa bilder på min hund för andra hundälskare som inte avföljer mig pga av 10 poster i rad och i grupper där vi kan diskutera ekonomi och karriär kan jag ibland ge någon annan råd om hur de kan gå vidare med en fråga. Många har fått sina antagningsbesked till skolor som de sökt in på och många har haft frågor gällande att arbeta med e-handel, vilken eftergymnasial utbildning ska man välja, och gud förbjude, tänk om jag väljer fel? 

Jag har sett trådar om e-handel som en hård värld, där resultat är det enda som räknas, och där långa timmar på kontoret är ett krav för en lyckad karriär inom detta område. Jag kan inte annat än att ge råd, och berätta om min väg till att arbeta med detta utmanande (ja) och väldigt roliga (ja igen) område. 

  1. Utbildning
    Jag är en stark förespråkare till en eftergymnasial utbildning. Det går självklart att bygga en karriär på andra vis och vi läser om dem ibland, men det finns en anledning att vi läser om dem. Det är inte lika vanligt och det krävs ofta något extraordinärt. Med en utbildning i bagaget har du en grund att stå på, en trygghet, det fick mig att känna ett annat lugn inför mina utmaningar. Jag läste Digitala Medier på SU samt flera kurser på Berghs men har sett att det idag finns fler utbildningar som är specifika inom e-handel.
  2. Learning by doing
    Jag började arbeta som assistent på ett startup där jag fick vara med och starta en e-handel från grunden. Jag arbetade sedan med olika delar inom digital marknadsföring och har därför fått en bred förståelse. Jag fortsätter att hela tiden ta arbeten där jag känner att jag kan lära mig något och utvecklas. Som person blir jag väldigt lätt uttråkad och detta använder jag för alltid hitta något nytt att lära mig och se utmaningarna i.
  3. Känn dig själv
    “Vad ska du bli när du blir stor?” är bland de värsta frågorna jag vet. Jag har alltid varit avundsjuka på dem som visste från 7 års ålder att de skulle bli läkare och idag vid 30 arbetar de på Karolinska. Jag däremot kunde tänka mig 10 olika yrken. Alla lät lika roliga. Så jag resonerade som så att jag nog aldrig riktigt kommer kunna bestämma mig. Men med e-handel kommer jag kunna arbeta inom olika områden och lära mig om olika branscher, jag har trivts bäst inom inredning och trädgård men jag har på vägen arbetat med skönhet, hemelektronik, mammor och mode. 

Jag kommer därför aldrig att ljuga, ja resultat räknas, och ja, det kommer ibland bli långa timmar på kontoret. Som jag tror att det är i många yrken. Det jag dock kan lova är att jag aldrig upplevt det som negativt. Jag har älskat mitt yrke, att det är svart på vitt och att jag med statistik kan lösa problem och upptäcka möjligheter. E-handel har låtit mig resa, den har gett mig vänner över hela världen, den har låtit mig upptäcka trender och den har fått mig växa i min yrkesroll. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt när du kommer direkt från skolan. Jag vet att det är en klyscha, men gör du det du tycker är kul, kommer du bli bra på det och de timmar du lägger in får du tillbaka. Låt det ta tid, du kommer komma dit du vill. 

Jag som 20 år på mitt första e-handelslager