Businesswomen.se karriärnätverk – tema ledarskap

kvinnor i karriärnätverk

Temat för novembers karriärnätverk var ledarskap. Vi gästades av Satu Andersson, VD för Birka Cruises, som berättade om sin karriärresa och delade med sig av sina bästa tips för att bli en framgångsrik ledare.

Hur tar man sig egentligen till toppen?

Satu Andersson förklarade att det, enligt hennes uppfattning, finns tre faktorer som avgör hur långt man tar sig i sin karriär:

  1. Beslut: Både medvetna och omedvetna beslut är avgörande för vilken position man når. Det kan vara allt från att som ungdom tacka ja till att bli ledare för handbollslaget till att som småbarnsförälder våga satsa på karriären. Det viktiga om man vill nå långt är att våga ta de chanser som ges.
  2. Relationer: Människor i vår omgivning kan vara mer eller mindre bra för vår utveckling. Det är viktigt att ta vara på relationer som gör dig bra och kan hjälpa dig uppåt.
  3. Hur vi förhåller oss till andra personers utveckling: Det är också nödvändigt att kunna se och uppmuntra andra människors utveckling. Ibland behöver man inse att det finns en bättre lämpad kandidat för ett jobb som man själv har sökt.

Dessutom måste man vara ärlig och transparent med om man saknar en viss kompetens. Tar man på sig för stort ansvar blir det sällan bra. Det är bättre att våga be om hjälp!

Satu Andersson föreläser om ledarskap för Businesswomen.se karriärnätverk.

Satu Andersson, VD för Birka Cruises, föreläste om ledarskap.

Vad skapar en framgångsrik ledare?

Enligt Satu handlar ledarskap om två saker: utveckling och trygghet. Man måste vara lyhörd och transparent kring medarbetarnas styrkor och svagheter, för att få dem att utvecklas och att känna sig trygga i utvecklingen. Just transparens var något som Satu betonade mycket. Det är viktigt att vara tydlig med vad som ska utvecklas, och också att allt inte kan ske på en gång. Dessutom menade Satu att det krävs en äkta tro på det man gör om man ska bli en bra ledare.

”Om du tänker ’Jag ska bli VD’ kommer du aldrig att bli VD. sträva inte efter titeln – utan efter uppdraget.”

På plats under kvällen var ett gäng talangfulla karriärkvinnor från bland annat Arla, Ving och Veronica Virta. Kvällens diskussionsfrågor var hur man som ledare bör hantera sitt kontrollbehov och hur man löser knepiga ledarskapssituationer, relevanta frågor som de flesta av oss stöter på i karriären.

Nästa tillfälle är 14 december och det är det sista för året. Då har vi glädjen av få besök av Anna Bellman från Bellacom. Anna kommer att ge oss lärorika tips om presentationsteknik. Dessutom utlovas en julavslutning-surprise! 

Är du nyfiken på att bli medlem?

Läs mer om karriärnätverket här.

Vi ses nästa gång!

/Businesswomen.se

Bilder från kvällen:

Satu Andersson

Satu Andersson, VD för Birka Cruises

fullsizerender7 fullsizerender6 fullsizerender fullsizerender9
fullsizerender5