Vilket råd skulle du vilja ge ditt yngre jag?

Jag har nyligen kommit underfund med att jag är en mångsysslare och periodare. Jag djupdyker i olika ämnen och intressen under specifika perioder och sedan kan jag göra en helomvändning och djupdyka i ett annat ämne eller intresse. Jag har dock rannsakat mig själv för att hitta en tydlig väg framåt och det råd jag vill ge är i stark kontrast till det här beteendet, men först vill jag ge lite bakgrundsinformation innan jag avslöjar mitt råd till mitt yngre jag.

Det tydligaste exemplet på det här beteendet hos mig är, när jag för en tid sedan, fick för mig att jag ville starta ett sminkkonto på Instagram. Jag gjorde research, hittade förebilder, köpte särskilt smink, läste på om fototekniker och fotoredigering, byggde upp olika scener i mitt huvud som jag ville fota och satte igång. Jag höll på med det några månader, men tröttnade sedan. Det finns dock ingenting som säger att jag inte skulle kunna ta upp det intresset igen, men just nu känner jag ingen inspiration till det.

Ett annat intresse som jag verkligen djupdök i under en tid är att måla. Jag satte igång och började måla under sommaren när jag hade tre månader ledigt mellan att jag hade gått ut KTH och skulle börja jobba. Det var superkul att måla och jag gjorde samma typ av research som när jag skulle starta ett sminkkonto. Jag hittade förebilder, inspirationskällor (framförallt Bob Ross), inhandlade penslar, färger och dukar, visualiserade vad jag skulle måla och satte igång. Jag blir härligt fokuserad när jag målar och det kan gå flera timmar utan att jag märker det. Den här målningen är egentligen den enda som jag är nöjd med från den tiden och den tog ungefär 10 timmar att måla (se nedan bild). Återigen finns det ingenting som säger att jag inte skulle ta upp målningen igen, men jag känner mig inte inspirerad just nu.

Ytterligare ett intresse som jag har djupdykt i är att skriva böcker. Jag har skrivit ett utkast på en futuristisk, men samtidigt smått postapokalyptisk, science fiction-roman där läsaren får följa en ung, rysk kvinnlig utbytesstudent och ingenjör som personlighetsmässigt inte är helt olik mig själv. Hon har en viss släng av aspergers syndrom och hon är superdriven. Hon hamnar dock mitt i ett forskningsprojekt på sitt universitet efter ett mord på sin favoritprofessor. Forskningsinitiativet är oerhört uppmärksammat i vissa kretsar, motarbetat i andra och samtidigt nedtystat och undangömt av professorn själv. Professorn är ifrågasatt och påstått naiv och tämligen galen vid tiden för sin bortgång. Anledningen till intresset från omvärlden är att professorn studerat en ny typ av energiutvinningsmetod som potentiellt sett skulle kunna lösa all världens energiproblem, eller innebära världens undergång om det hamnade i fel händer. Uppenbar moralpanik råder när världens framtid står på spel och världspolitik, hemliga poliser och agenter samt manipulativa och förrädiska vänner kantar historien. Jag älskar att skriva så jag kommer absolut att återbesöka och förhoppningsvis skriva klart den här historien någon gång när jag känner mig inspirerad.

Min poäng jag vill göra med att berätta om dessa tre djupdykningar i olika intresseområden är att de exemplifierar och är i stark kontrast till det råd som jag skulle vilja ge mitt yngre jag. Det råd som jag skulle vilja ge mitt yngre jag är att fokusera på ETT intresse, ta reda på allting om det och börja producera samt synas och höras inom det området. Jag tror att sättet på vilket man kan bli framgångsrik inom sitt intresse är att göra det gratis, till en början. När man har fått tillräckligt med erfarenhet samt synts och hörts inom det ett tag så börjar möjligheterna dyka upp. Exempelvis började jag få förfrågningar om jag ville gästspela som sminkös tack vare mitt sminkkonto på Instagram. Hade jag verkligen velat syssla med smink så hade jag givetvis tackat ja och fortsatt på det spåret. Möjligheterna öppnas om man ser till att göra det man gillar och tydligt profilerar sig inom det området. Så småningom kan man ta betalt för det också.

Följaktligen är det bästa råd som jag skulle vilja ge mig själv att våga satsa på ETT intresse fullt ut. Se till att synas och höras samt producera mycket och ofta inom det intresset och att göra det gratis, till en början. Det som är svårt är att man behöver rannsaka sin person och vilja grundligt och TIDIGT för att komma fram till någonting så viktigt som det som man vill syssla med under resten av sitt liv, men ju tidigare desto bättre, såklart. Så fort du vågar satsa börjar möjligheterna dyka upp när du minst anar det. Plötsligt står du sedan där med ditt främsta intresse och JOBB i ett. På så sätt lyckas man gifta sitt yttersta intresse med det man tjänar pengar på och det måste väl vara ett rimligt livsmål, om något. Exempelvis har jag under hela mitt liv velat bli författare. Hade jag börjat skriva och profilera mig tidigt som författare hade jag förmodligen redan haft en färdig bok vid det här laget. Det är dock aldrig för sent för att börja satsa! Med det sagt vill jag önska er lycka till med era satsningar och hör gärna av er till mig om ni har frågor och synpunkter! Själv ska jag nog göra ett återbesök i mitt författarskap och börja skriva på min roman igen. 🙂

Kontaktuppgifter och fler texter från mig finner ni på min personliga hemsida: annaleijon.se

/Anna Leijon