3 tips till drömjobbet utomlands!

Att arbeta utomlands innebär att man får uppleva andra kulturer både professionellt samt privat. Hur vi arbetar i olika delar av världen skiljer sig markant åt från land till land, men det är en förståelse du kommer ha stor nytta av. Jag själv bor för tillfället i Amsterdam där jag arbetar med en nordisk lansering, men har tidigare rest mycket i jobbet till världens alla hörn. Kanske söker du en permanent flytt? En flytt på bara något år eller kanske vill du bara resa mer i jobbet? Då ska du läsa mina tips för att få drömjobbet utomlands!

  1. LinkedIn & CV på engelska
    Det finns inga ursäkter här, ditt CV och din LinkedIn bör vara på engelska. På LinkedIn kan du dessutom lägga till fler språk om du t ex även är en hejare på franska. Generellt gäller att du ska skicka in ditt CV på det språket som annonsen skrivs på. Med en LinkedIn på engelska gör du det enkelt för utländska rekryterare att hitta just dig, du kan dessutom enkelt ställa in vilka länder du är intresserad av att arbeta i.
  2. Arbeta på ett stort globalt bolag
    Om du har utomlandsdrömmar kan det hjälpa att arbeta på ett företag med kontor i många länder. Visar du framfötterna kan det finnas möjlighet till att flytta inom företaget. Dessa flyttar är dessutom ganska fördelaktiga då bolaget hjälper till med mycket samt att du kommer inte helt ny på jobbet utan kan redan strukturen. Vissa bolag erbjuder även utbytesprogram mellan olika länder där man stannar i ca ett år, perfekt för dig som kanske inte ser dig boende utomlands för alltid.
  3. Utnyttja dina semestrar
    Ska du till Paris på en weekend? Kolla upp vilka bolag som du tycker är intressanta och som har sina huvudkontor där. Jobbar du inom marknadsföring kan det vara värt att bjuda ut marknadschefen på ett intressant bolag på lunch bara för att presentera dig. Personen i fråga kanske inte har något just nu men ett halvår senare när tillfället dyker upp kommer hen minnas dig som den trevliga personen som bjöd på lunch. Att ha tur handlar bara om att vara väl förberedd när ögonblicket dyker upp.

Lycka till med dina utomlandsdrömmar och hör gärna av dig om du är i Amsterdam, jag tar gärna en lunch eller fika!