Höstens första karriärnätverk 14 sept – tema Time&Stress Management

”Vår hjärna är 40 000 år gammal och har inte hängt med i utvecklingen som skett de senaste 15 åren” säger Anna Tebelius Bodin som forskat på hjärnan. Det är skillnad på att göra flera saker samtidigt, då faktum är att hjärnan endast kan tänka på EN sak i taget. Det gör att vi inte uppfattar allting när vi multitaskar, och därför blir resultatet ofta sämre.

Säsongens karriärnätverk har nu dragit igång och första temat var ”Time&Stress Management och föreläste gjorde Anna Tebelius Bodin som forskat på vad som händer i hjärnan när den upplever sig utsatt för stress och oro – och hur du kan motarbeta det.

Anna Tebelius Bodin föreläste om hjärnans reaktioner vid stress

Anna Tebelius Bodin föreläste om hjärnans reaktioner vid stress.

Hur gör man för att hjälpa hjärnan på traven?

När vi avbryts hela tiden går mycket energi åt att återgå till den ordinarie uppgiften, så välj dina avbrott mer medvetet och ha impulskontroll. Att signalera till kroppen att det inte är någon fara genom att låta den slappna av gör att stressen minskar, en avslappnad kropp kan inte vara i fara uppfattar hjärnan. T ex yoga, mindfullness eller slökolla något på TV, för att låta kropp och i sin tur hjärnan att koppla av.

Var också medveten om du märker att dina axlarna åker upp och hakan ner, det är kroppens sätt att skydda sig för fara, och genom att släppa ner axlarna och upp med hakan så signalerar du att det inte är någon fara på gång. Denna funktion är ämnad för att skydda halsen när djuren på savannen attackerar, men i dagens samhälle är det tack och lov sällan det är något livshotande vi råkar ut för.

”Signalera till kroppen att det inte är någon fara genom att låta den slappna av”

 

Man kan också hjälpa hjärnan på traven, då den bygger ett skydd via endorfiner. Endorfiner får man via t ex pulshöjande träning, skratt och inte minst genom att vara kär!

Vi hoppas att hjärnan anpassar sig successivt för att passa vårt samhälle men tyvärr kommer inte detta ske i vår generation så det blir vi som får förhålla oss på bästa sätt. Men med insikt i hur vi kan hjälpa hjärnan på traven i ett information-overload samhälle, kan vi bli mer hållbara i längden. Hur gör du för att återhämta dig?

På plats under kvällen var cirka 25 talangfulla kvinnor som diskuterade ämnet och lärde känna varandra för att kunna hjälpa varandra framåt i karriären. Det diskuterades även utmaningar, superkrafter och hur vi gör för att återhämta kropp och knopp efter intensiva perioder.

Nästa tillfälle av karriärnätverket är 12 oktober och då är temat Förhandling – så blir du bättre på att förhandla och vi kommer också prata om löner. Är du nyfiken? Läs mer här!

Bilder från kvällen:

lyssnar_virta

Helén Andersson från Veronica Virta berättade om deras varumärke om kläder för kvinnor i karriären.

lyssnar_fl

Stort fokus på föreläsningen om hjärnan.

mingel

Kvällen börjar med mingel och bubbel.

runt_bord_roll

Karriärnätverket fokuserar på att bredda ditt professionella nätverk.

parfym_zadig

Vinsten från nylanserade Zadig&Voltaire dofter i vår Instagramtävling som vi hade under kvällen.

virta_bord

Veronica Virta kläder för karriärkvinnor var på plats och visade upp höstens plagg.