Hållbart mode (och några svenska favoriter)

Vi ser en växande medvetenhet och ett tydligare ställningstagande kring miljö- och hållbarhetsfrågor bland konsumenter, vi vet bättre idag än att tro att världen är odödlig. Det finns många märken idag som är (mer) hållbara  – där produktion och material samspelar med tidlös design och kvalitet. Alla olika sätt att producera och konsumera mer miljövänligt och socialt/etiskt hållbart är viktiga pusselbitar för att klädindustrin ska utvecklas i en mer hållbar riktning.

Green Strategy namnger sju former av hållbarhet, vilken tycker du är viktigast?:

  1. On demand & custom made
  2. Green & clean
  3. High quality & timeless design
  4. Fair & ethical
  5. Repair, redesign & upcycle
  6. Rent, loan & swap
  7. Second hand & vintage

Källa

Det detta sagt så vill jag lyfta fram ett par svenska märken  och hur de arbetar.

Nudie Jeans

Nudie tillverkar sina jeans av 100% ekologisk bomull i en transparent och ansvarstagande produktionskedja. Detta gör de genom att erbjuda gratis reparation, second hand- försäljning och återvinning av utslitna produkter.

Filippa K

Filippa K arbetar aktivt mot att göra hela sina kollektioner hållbara, genom att arbeta med ett material i taget. De som redan kallas för ”front runners” har en garanti på 10 år (!). Andra sätt de arbetar på är uthyrning av kollektioner och att kunder kan lämna in gamla plagg i butik och få rabatt på en ny vara.

Swedish Stockings

Strumpbyxorna tillverkas av icke biologiskt nedbrytbara rester av andra nylonprodukter. Fabrikerna är ”zero waste” och stora delar av produktionen drivs av solenergi. Det innebär att det tillverkningsprocessen kräver 87,6% mindre energi.

 

Hederomnämnanden: Acne Studios, Dagmar, samt de hållbara kollektionerna på stora kedjor som H&M och Gina Tricot.

Vill du läsa mer om hållbart mode? Kolla då in denna blogg!