Säsongsavslutning med karriärnätverket 14 juni på tema Gruppdynamik!

”Varje nybildad grupp går igenom 4 faser, där endast 25 % av grupperna når fas 4 – där vi är som mest effektiva. Vi tenderar att ”vilja jobba i team” men många är ovetandes om de motgångar och konflikter som gruppen måste gå igenom för att nå effektivitet. Det och mycket mer pratades det om på säsongens sista karriärnätverk 14 juni. På plats ca 25 karriärkvinnor där vi också firade in sommaren med musikquiz och goodiebag! Vi är tillbaka igen den 21 september.

Temat 14 juni var ”Gruppdynamik, så leder du, och är delaktig i ett effektivt team” 

Vi är många del av ett team på våra arbetsplatser, och det är ofta så vi föredrar att arbeta, för att känna gemenskap och få draghjälp av varandra. Men ofta är grupparbetet inte så smärtfritt som vi önskar, och forskning visar att varje nybildad grupp går igenom fyra olika faser för att nå hög effektivitet.

De fyra faserna nybildade (=minst 50% nya gruppmedlemmar) grupper måste gå igenom är:

1 – Trygghetsfasen. Här är vi tysta och söker acceptans, vi söker vår plats i gruppen

2 -Storm-fasen. Här kommer konflikter och ifrågasättanden, både med varandra och ledaren

3 – Gruppen börjar sätta sig, och vi accepterar våra roller.

4 -Gruppen är så effektiv att ledaren inte längre behövs, utan blir en del av gruppen.

Vi fokuserar oerhört mycket på ledarskapet – men det är ofta i gruppen själva arbetet utförs

Ofta läggs för stort ansvar på ledaren, det är viktigt att vi förstår vårt eget ansvar, och gruppens ansvar när vi arbetar tillsammans, menar Bianca Britten Austin som höll i föreläsningen och är certifierad inom gruppdynamik. Det finns mycket arbeta att göra med gruppen, fokus ligger ofta på ledarskapet och ledarskapsutbildning medan det är gruppen som ska utföra själva arbetet.

På frågan om vilka som varit del av en grupp som nått fas fyra var det endast en deltagare som upplevt det.

Säsongsavslutning!

Vårens karriärnätverk har innehållit många spännande ämnen som ”Min karriärresa, Det personliga varumärket, Mentorskap och Ledarskap – och många nya kontakter har knutits! Vi fortsätter hösten med teman som Entreprenörskapsresan, Styrelsearbete, Att leda utan att vara chef och Pondus- vad är det?

Vill du veta mer om nätverket? Läs mer här.

Håll utkik på vår Facebook-sida för kommande evenemang! Vi hoppas vi ses och hörs igen efter sommaren!

/Businesswomen.se

Bilder från kvällen:

Medlemmar och gäster gick hem med en goodiebag med doft från Dolce and Gabbana och sminkkurs från Make Up Store m m.