Vad behöver man tänka på inför starten av eget företag? Jag berättar hur jag kom igång med mitt företag Snabbfoting

Funderar du på att utvecklas i din karriär är eget företag en spännande väg att gå. Lärorikt, en kick för din personliga utveckling och stora möjligheter att påverka din vardag och framtid. Det kan vara periodvis mycket arbete, men friheten och ansvaret väger upp med råge.

För mig har det varit fantastiskt givande och en energiboost, både personligen och i mitt yrkesliv med eget företagande. Idag har jag större flexibilitet i min tillvaro och bättre hälsa än tidigare.

Med rätt mindset, förberedelser och stöd kan eget företagande vara ett utmärkt karriärval. Det ger dig möjligheten att nå resultat som du själv kan vara med och påverka och sätta ambitionsnivå för.

Vad ska du tänka på om du är sugen på att starta?

Vill du arbeta ensam eller med flera i startskedet? Hur hittar du den kompetens du saknar i ditt företag?

Vad är den viktigaste förutsättningen för att förverkliga din idé? Kontakter? Investerare? Tid? Utrustning?

Formulera en produkt eller tjänst som du själv vill köpa och betala för. Enklare idéer är ofta bättre, men var noga med att lösa ett problem på ett sätt andra inte gör idag. Det skapar ett mervärde för dina kunder som du kan tjäna pengar på. Ut och börja undersök!

Hur ser dina siffror och ekonomiska kalkyler ut? Går kalkylen ihop? Hur länge klarar du dig utan regelbundna inflöden av kunder och intäkter? Du kommer troligen behöva besparingar som buffert. Gör upp en plan för hur du hanterar situationen om intäkterna dröjer längre än väntat eller du blir sjuk en längre tid.

Du behöver vara en säljare i alla lägen. Behåll din personlighet och professionalism och lär dig att du kommer höra ordet ”nej” regelbundet. Kom ihåg att dessa ”nej” är till för att sålla bort dina konkurrenter. Behåll alltid din glöd och optimism i alla lägen.

Börja redan idag prioritera din hälsa. Det kommer göra dig starkare mentalt och fysiskt.

ewahutmacherspringer

Genom att värdesätta min hälsa och egentid långt före jag gjorde mitt karriärbyte lärde jag mig att planera så jag har förutsättningar för bra energi, fokus och en hållbar hälsa. Det gynnar på flera plan i min vardag.

För mig var en stark bakomliggande drivkraft att bli företagare att jag ville få möjlighet att påverka min tid och flexibilitet mer än jag kunde i en traditionell anställning.

Jag kom igång snabbt då jag hade en tydlig idé och passion. Till min hjälp hade jag människor med viktig kompetens som stöttade mig och de var värdefulla för att komma igång.

Den mest osäkra delen för många är den ekonomiska risken och jag bestämde från början att hålla mina kostnader nere. Jag hade redan byggt upp en buffert att luta mig på. Det har varit en trygghet när det gungar.

Nyfiken på mer om företagande? Börja läs in dig och fråga andra som redan gjort den resan.

Kommer du på frågor kan jag samla dem och svara i ett inlägg under min tid som gästbloggare här på businesswomen.se Berätta om det kommer upp något du är intresserad av. Välkommen att höra av dig till mig, Ewa Hutmacher på Snabbfoting eller redaktionen på businesswomen.se

Vi ses nästa vecka! Ha det gott!

Ewa Hutmacher

Civ. ekonom, löpcoach, licensierad personlig tränare och kostrådgivare

hej@snabbfoting.se

www.snabbfoting.se