För mycket att göra? Stick och träna!

Träning, varför är det så viktigt som rutin? Jag ska berätta varför du alltid ska prioritera träningen först. Om du lever i pusslet av dagishämtning, bullbak, dansuppvisningar och inte minst högt ställda krav i yrkeslivet har jag värdefulla tips idag. Att snåla med träning och glömma dig själv är både kostsamt, smärtsamt och ohållbart.

Idag drabbas fler och fler av ohälsa och sjukskrivningar, tyvärr många kvinnor i sina bästa år.

Ett enkelt råd är att i förväg planera in tid för träning och återhämtning i kalendern. Då blir träningen verkligen av. Några få gånger per vecka på 30 minuter som ett avbrott från arbetet räcker bra. Du behöver träningen för att vara pigg, fokuserad och hantera stress bättre.

Att svettas, höja pulsen och få ladda ur en stund kan vara precis det som behövs för att hantera både motgångar, många bollar och för mycket av det goda i vardagen. När du är fysiskt aktiv frisätts massor med härliga hormoner som du kommer må bra av. Du kommer bli lugn, glad, sova bättre och ha energi och lust till ett bra sexliv.

Träning frisätter belöningsämnen i hjärnan som dopamin, lugnande serotonin, noradrenalin som ger dig bättre koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Så även om du tycker det är tråkigt att träna kommer hjärnan och kroppen påverkas positivt och ge dig en kick och känsla av välmående.

Stick iväg och träna! Pulshöjande träning påverkar din förmåga att försvara dig mot stress bättre. Du utsätter ditt system för belastning och stress under träningen men på ett sätt som bygger upp din stresskänslighet.

Välj träning som du hittar någon slags motivation eller mening i. Jag gillar själv kondionitionsidrotter och löpning men ibland blir det förstås kompletterande yoga, styrketräning och cirkelvarianter. Corestyrka, bålstabilitet och plankor som utmanar mig finns på menyn och det roar mina kunder i inspirationsutmaningar på nätet ibland.

Ewahutmacherplankar

Så det enda du behöver komma ihåg. Planera och stick iväg och träna två gånger i veckan oavsett vad som händer. Prioritera dig själv och sätt hälsan först. Du kommer må bra!

De allra tuffaste dagarna får du åtminstone ett avbrott och du kommer bli mer effektiv.  Om du väljer att mysa på passet eller snacka med någon på gymmet så har du ändå kommit ifrån en stund och låtit hjärnan koppla ur ett ögonblick.

Jag har haft en del att stå i på senare tid och därför har jag fokuserat mer än vanligt på egen träning som har varit en härlig energipåfyllning och återhämtning för mig.

Lycka till med träningen!

Gör en bra vecka med hållbara resultat.

Ewa Hutmacher

Civ. ekonom, löpcoach, licensierad personlig tränare och kostrådgivare

hej@snabbfoting.se

www.snabbfoting.se