”Jag har 139 svarta klänningar och ändå ingenting att ta på mig”.

Ett uttalande av mediefenomenet Kim Kardashian som stod att läsa i Metro hösten 2015, om att kvantitet inte alltid löser garderobsproblemet. Hur ser din egen garderob ut? Har du också garderoben full, men ändå aldrig något att ta på dig?

Uttalandet av Kim Kardashian fastnade verkligen i mitt medvetande, och som jag tidigare skrivit om så är jag intresserad av nya lösningar för mer hållbar mode- och klädkonsumtion. Men för att kunna finna lösningarna behöver man förstå problematiken närmare. Jag är nyfiken på vad kvinnor upplever som problematiskt/jobbigt/stressigt när det gäller den egna garderoben. Jag fick chansen att intervjua några härliga Businesskvinnor på sommaravslutningen den 16 juni om deras garderober. Jag vill framföra mitt tack till Helena Dahlqvist, Mai-Mai Björklund, Kajsa Lundberg och Stina Axl som alla öppenhjärtigt delade med sig av sina ”lik” i garderoben. Här kommer en sammanfattning av de första två (av totalt  fyra) intervjufrågorna som skedde i ett öppet samtal med alla närvarande.

 

Hur stor del av din garderob använder du egentligen?

Enligt en studie som Myrorna genomförde under 2015, så använder 7 av 10 svenskar endast hälften av kläderna i sin garderob. När jag ställde frågan så sträckte det sig från 15-20% upp till 75%. De intervjuade tyckte det kändes jobbigt att inse att de använder en sådan liten del av sin garderob. Hur känner du det? Hur stor del av din garderob använder du?

Att använda 75% av sin garderob, som en av de intervjuade gjorde, är en otroligt bra siffra. Den kvinnan hade en garderob som fungerade för både jobb och fritid. Med andra ord så får du ut mest av din garderob om du kan använda den i flera olika sammanhang.

 

Har du också garderoben full men ändå inget att ta på dig?

 

Är du nöjd med din garderob?

Endast en av de intervjuade var nöjd med sin garderob och tycker det är kul att experimentera med olika klädkombinationer. De andra tyckte det var svårt att veta hur man ska kombinera kläder eller veta vilken stil man ska ha. Vad tycker du, läsare? Är du nöjd med din garderob? Tycker du det är lätt att hitta klädkombinationer? Eller känner du igen dig i att ha garderoben full, men ändå inget att ta på dig?

En av de intervjuade berättade att hon anlitat en personal shopper på Åhléns för några år sedan och att det varit en av de bästa investeringar hon gjort. De flesta av de kläderna hon köpte då använder hon fortfarande. Har någon annan anlitat en personal shopper eller skulle du vilja få professionell hjälp?

 

Nothing to wear concept, woman lying on a pile of clothes

Källa: Adobe Stock

 

Dela gärna med er av era tankar här direkt i forumet, eller maila mig på

christina@curefashionlabs.com

 

Ha en riktigt härlig midsommar på er!