Overshoot day. Nu är resurserna slut.

 

Igår, den 8 augusti 2016, inträffade Overshoot Day enligt WWF,Världsnaturfonden. Det är det datumet då vi egentligen har förbrukat jordens resurser och att vi efter detta datumet lever på lånade resurser.

Hur många av oss har inte förfasat oss över Lyxfällans deltagare som lever över sina tillgångar och låter kreditkorten gå varma? Med Overshoot Day, ett begrepp som skapades av Global Footprint Network, blir det tydligt att vi alla lever över våra tillgångar när det gäller naturens resurser. Varje år inträffar Overshoot Day tidigare och tidigare. Vi konsumerar i en allt snabbare takt och jorden hinner inte producera tillräckligt med naturresurser. För att vi ska hinna ikapp, behöver vi nu 1,6 jordklot, enligt artikel på Supermiljöbloggen. Vissa länder konsumerar mer än andra. Om alla skulle konsumera som vi i Sverige gör, så skulle vi behöva nästan fyra (!) jordklot, enligt WWF.

Så vad behöver vi göra för att bromsa den skenande utvecklingen? Ja, det är ett enormt begrepp och insatser inom flera områden. Några av de främsta åtgärderna som diskuteras är omställning till förnybar el, klimatsmartare resvanor, minska matsvinnet och minska köttkonsumtionen och äta mer vegetariskt, framför allt i de rikare länderna.

 

Overshootday-Businesswomen

Källa: Aftonbladet

Naturligtvis är kläd- och modekonsumtionen också en aspekt som påverkar användandet av jordens resurser och något som jag i denna blogg värnar om. Inspiration och nyheter gällande mode, men där jag uppmuntrar eftertanke och en mer medveten konsumtion. Jag tror också på att ändrat beteende inom ett område får positiva konsekvenser inom andra områden också. Om du börjar tänka på kläder du köper, så kommer du även att tänka på mat du köper och konsumerar – och vice versa.

Lite inspiration och tips om hur du kan påverka din klädkonsumtion enligt Naturskyddsföreningen.

Är du intresserad av mer information, kunskap och information kan jag tipsa om:

  1. Ekoguiden på Facebook som kommer med intressant information inom mode, mat, m m.
  2. Medveten Konsumtion på Facebook och deras miljömärkningsguide.
  3. Myrornas initiativ Aktivera din garderob som jag har tipsat om tidigare och där du kan gå en mikrokurs i hur du kan bli en mer medveten konsument.
  4. Bloggportalen The waves we make, dock länkar jag till deras facebook-sida här då det verkar för dig som är intresserad av en mer hållbar livsstil

Låt oss inspireras och hjälpa jorden hjälpa oss! Jag vill inte stå med pekpinnar eller hålla svavelosande tal, men jag vet att det går att kombinera sin livsstil och klädvanor till en mer medveten – och roligare – konsumtion. Inspiration och vill-ha-grejer kommer vi alltid att vilja ha och även kunna unna oss, men inte behöver vi ALLA vill-ha-saker, alltid..?

Önskar er en fortsatt bra vecka, gott folk! Har du några tankar, funderingar eller tips, så dela gärna med dig här eller på Businesswomens Facebook-sida.

 

Kram,

Christina Margaritoglou

Modebloggare

Businesswomen.se