Från idé till App – Mina lärdomar som medgrundare och VD för appen Done

Snabbfakta: Namn: Malin Granlund Ålder: 35 Familj: fästman Alek (som även är medgrundare och CTO på Done) Fritiden spenderas: umgås med vänner, entreprenörskap, surfa (eller planera/drömma om surfresor) så ofta jag kan, yoga Kändis jag skulle vilja äta middag med: Sara Blakely

Malin Granlund är VD och medgrundare för Done, en app som gör det enkelt och tryggt för konsumenter att boka hantverkare såsom autoriserade elektriker, rörmokare, målare, snickare och golvslipare. I den här artikeln delar Malin med sig av 6 lärdomar från resan att skapa en app, i hopp om att de kan ge praktisk vägledning och inspiration till andra som överväger att utveckla en egen app.

1. Att välja rätt utvecklingsstrategi: Byrå, Medgrundare eller Outsourcing?

Den första och kanske mest viktiga lärdomen jag vill dela med mig av är värdet av ordentligt förarbete. Att bygga en app är inte bara en teknisk utmaning utan även en organisatorisk, där beslutet kring hur du ska ta in resurser för apputvecklingen är viktigt både kortsiktigt men även på längre sikt. Alternativen för utveckling av den första versionen av din app är huvudsakligen att anlita en byrå, outsourca eller få med dig en teknisk medgrundare. 

Anlita en byrå

En byrå kan erbjuda ett komplett team av experter för att skapa din app, vilket kan säkerställa en högkvalitativ produkt. De kan även hjälpa till med tekniska och regulatoriska frågor. Men detta alternativ kan vara dyrt och kan innebära utmaningar när det gäller att behålla kontroll och säkerställa att byrån förstår din vision. Om du ändå väljer att gå med en byrå, se till att antingen välja en välrennomerad byrå eller ta hjälp av teknisk expert för att göra kvalitetskontroll på byrån. 

Outsourcing 

Outsourcing kan locka med sina initialt låga kostnader, men jag rekommenderar inte att outsourca till en utländsk byrå endast på grund av priset. Dessa besparingar kan snabbt försvinna om kvaliteten på koden inte håller måttet eller om det blir svårt att ställa krav. Om du väljer att outsourca, se till att investera tid i kvalitetskontroll och ta hellre det säkra före det osäkra då det annars kommer bli dyrt längre fram. 

Teknisk medgrundare

En teknisk medgrundare kan erbjuda ovärderlig intern expertis och leda utvecklingsprocessen, ofta till en lägre kostnad än att anlita en byrå. Genom att ha en teknisk medgrundare med från start sätter du även en stark grund för att vidareutveckla tekniken och teamet framåt. Att hitta rätt person kan dock vara tidskrävande och innebär att du behöver vara beredd att dela ägandet och kontrollen över ditt företag.

2. Teknisk plattform: Ett avgörande val för din app

Innan du dyker in i utvecklingsprocessen, ta hjälp av en teknisk expert för att välja rätt teknisk plattform för din app. Ditt val av plattform kommer att sätta tonen för hela företagets tekniska resa framöver och kan även påverka din förmåga att attrahera talangfulla utvecklare i framtiden.

3. Utveckla din app steg för steg: Börja med en MVP

När det kommer till att lansera din app, är mitt råd att börja smått. Bygg en MVP (Minimum Viable Product) med grundläggande funktioner för att snabbt komma ut på marknaden och få feedback från riktiga kunder. Försök inte att lansera en ”perfekt” produkt direkt. Insikter från dina tidiga användare kan ge dig ovärderlig information när du utvecklar din app vidare.

4. Budgetera för lansering av appen 

Kostnaden för att utveckla en första version av en app varierar mycket beroende på vilken typ av app det är och vilken lösning du väljer (t.ex. en byrå, en teknisk medgrundare, etc.), men räkna med att det kommer att kosta minst några hundra tusen kronor.

5. Sätt användaren i fokus

Ett misstag som många gör när de utvecklar en app är att glömma bort användaren. Men för att bygga en app som folk älskar och använder regelbundet, måste du alltid sätta dina användare i centrum. Användarcentrerad design, användartester och att lyssna på feedback är viktiga verktyg för att se till att din app verkligen uppfyller dina användares behov.

6. Arbeta datadrivet efter lansering 

När du har lanserat din app, är det viktigt att hålla koll på hur den presterar och hur användarna interagerar med den. Analysverktyg kan ge dig insikt om vilka funktioner som används mest, var användarna får problem, och mycket mer. Använd dessa insikter för att ständigt förbättra din app och göra den ännu bättre.

Tack Malin för att du delar! Till hösten träffar vi Malin på ett av våra event och hon delar mer om sin resa.

Vill du komma igång med din app och få kontakt med en webbyrå som bygger appar? Kontakta oss på info@businesswomen.se